Hoe krijg je meer rust in je hoofd? De harde waarheid.

Het lijkt wel de vraag van het decennium: hoe krijg je meer rust in je hoofd? Wie oplet ziet dat het tegenwoordig – gek genoeg – een gespreksonderwerp is dat vrij regelmatig aan bod komt. En dat is niet geheel toevallig, kijkend naar de drukke levens die we leiden en de hoeveelheid input en informatie die er binnen komt.

Onder dit verlangen naar diepe rust, ligt een waarheid die we niet snel willen erkennen, maar die wel aangekeken dient te worden: rust in je hoofd hebben is de basis voor een aangenaam leven. En je komt er via de weg die je probeert te vermijden.

Meditatie coach Arash Parsan met rust in zijn hoofd

Eerste levensbehoefte

Het is als ademen, eten en drinken voor een mens; een gevoel van rust en vrede ervaren. Sterker nog: zelfs hoe je ademt, eet en drinkt is afhankelijk van je gemoedstoestand. En ja, we weten allemaal dat het niet altijd vredig kan zijn. Er horen momenten van stress en tegenslag te zijn. Of situaties die ons uitdagen en onrust veroorzaken. Maar een basis hebben van diepe kalmte binnenin jou – dat er altijd op de achtergrond is – is een eerste levensbehoefte.

Heb je dat niet, dan is dat te merken in alles: in hoe je denkt, hoe je doet, hoe je je voelt en hoe je je leven ervaart.

Denk maar eens aan hoe je je to do-list aanvliegt wanneer je een dag hebt waarop je diepe kalmte en tevredenheid ervaart. En denk nu eens aan een dag waarop je denken chaotisch en pessimistisch is. Dan zijn een paar to do’s al te veel.

De harde waarheid

Als het zo essentieel is voor onze kwaliteit van leven, en we merken daar bewust of onbewust alles van in ons dagelijks bestaan, waarom lukt het dan niet om het anders te doen?

Hier is de harde waarheid: omdat je dat niet kunt. Je kunt nu eenmaal niet zeggen “Ik wil rust in mijn hoofd” en dat het er dan is. Je kunt simpelweg niet bepalen om rust te ervaren. Je redt het niet met enkel weten, willen en wensen. 

De wens hebben om geen onrust te ervaren, je gedachten te willen stoppen of je niet slecht te voelen, is precies datgene dat in de weg zit van rust in je hoofd. Er is iets anders – iets paradoxaals – voor nodig.

De paradox

Wil je meer en meer rust in je hoofd ervaren, creëer dan meer en meer gewaarzijn van de onrust – maar wil het niet weg.
De focus ligt dus niet op het verminderen of stoppen van gedachten, maar op het opmerken de wisselende natuur van je mind.
Door te leren om van een afstandje de bewegingen van je mind te aanschouwen, ontstaat er op zowel korte – maar vooral op lange termijn – een diepe kalmte binnenin jou.

Kort gezegd; rust willen werkt niet. Onrust opmerken vanuit gewaarzijn, dat wel.

Doe deze 2 dingen:

  1. Verminder je input rigoureus
    Kijk zo min mogelijk naar het nieuws en op social media. Dat brengt onrust, wees je daar gewaar van. Vergelijk het maar met willen afvallen en jezelf tegelijkertijd toch blijven volproppen.
  2. Mediteer meer, op de juiste manier
    Niet mediteren om even te ontspannen of om in slaap te vallen, maar het échte werk: mediteren om steeds beter gewaar te worden van de kwaliteit van je mind.

In de 7-weekse training volgens de Total Meditation Method creëren we op een inzichtelijke manier een scherpe geest en diepe kalmte, voorbij de ruis van je mind. Voor rust in je hoofd… maar vooral voor de helderheid en richting in je leven die daarna ontstaat!

Dus, leer mediteren om je gewaarzijn te verhogen, dat zal leiden tot meer rust in je hoofd. Anders blijft de mate van rust of onrust in je hoofd altijd afhankelijk van wat het leven je geeft. En jouw innerlijke rust afhankelijk maken van externe factoren is niet wat je wilt.

Benieuwd wat de Total Meditation Method voor jou kan betekenen? Of hoe anderen dat hebben ervaren? Wees welkom!

Ontdek meer:

info@arashparsan.com

website by: wouternuberg.nl
Scroll to Top