Voor wie NIET wil mediteren: zo vind je rust in je hoofd

Het verlangen is groot; rust in je hoofd hebben, minder gedachten gedurende de dag, niet rumineren op herhalende verhalen, kunnen loslaten van in-je-hoofd-spokende kwesties… Maar als het puntje bij paaltje komt, vindt 99% van de mensen het moeilijk om consistent te zijn in het mediteren.

Het vermijden en uitstellen is zo frustrerend, omdat je weet dat het goed voor je is als je mediteert. Maar iets belemmert je en leidt je af van het tóch doen. Waarom is dat? En hoe ga je daarmee om? Alvast een tipje van de sluier: juist in het vermijden en uitstellen zit het goud.

De Kernvraag

Verderop deel ik een simpele techniek die je kunt toepassen. Eerst werken we via een (ogenschijnlijk simpele, maar) belangrijke, reflectieve vraag:

“Waarom wil ik niet mediteren?”

Beantwoord ‘m nog niet. En weet ook dat ik noch jij jou ter verantwoording willen roepen. De toon van de vraagstelling is dus niet oordelend, streng, gefrustreerd, beschamend of afkeurend.

Antwoord straks met radicale eerlijkheid: open en transparant naar jezelf, zonder oordeel van jezelf.

Het antwoord wijst je namelijk de weg naar dat waar je het meest naar verlangt: het overstijgen van patronen die je weghouden van rust in je hoofd en vrede in je hart.

Door de vraag op de juiste wijze te stellen, verkrijg je meer dan alleen maar een antwoord of inzicht. Je cultiveert daarmee ook:

 1. Het verlangen om te weten (niet ‘weten’ met het hoofd, maar een dieper ‘weten’ over je binnenwereld)
 2. Het verlangen om door belemmerende patronen heen te breken
 3. Het creëren van afstand tussen Jij en belemmerende patronen

De Onzichtbare Ruimte

De magie van deze vraag, en de wijze waarop we het gaan gebruiken, is dat het ons inzicht geeft in de ruimte tussen jouw intentie (willen mediteren) en het daadwerkelijke resultaat (uitstellen en niet mediteren). In die ruimte zijn er patronen die – nu nog onzichtbaar – ervoor zorgen dat je uitstelt, wegkijkt of vermijdt en niet doet wat je ‘weet’ dat je hoort te doen.*

En dat laatste (*lees het nog eens) is de sleutel om verder te komen in je meditatie-beoefening. Niet gefrustreerd zijn en toch zitten mediteren. Ook niet blijven uitstellen natuurlijk. Nee, we willen die onzichtbare ruimte ertussen inzichtelijk krijgen.

Doe dit:

 1. Zoek een rustige, comfortabele zitplek
 2. Zet je mobiele telefoon op vliegtuigstand (niet alleen maar op stil)
 3. Stel een timer in voor 7 minuten op je mobiele telefoon
 4. Sluit je ogen
 5. Stel jezelf de vraag: “Waarom mediteer ik niet?”
 6. Wees oplettend en zie wat er op komt aan antwoord
 7. Wees zo eerlijk mogelijk en bij ieder antwoord dat opkomt, stel je een vervolgvraag om uit te zoeken wat daaronder zit, zoals: “Waarom is dat zo?” of “Wat zit daaronder?” of “Waarom doe ik dat dan weer?” of “Waarom kies ik daar dan voor?”
 8. Wanneer de timer afgaat, kun je ervoor kiezen je inzichten op te schrijven in je notities.

In het antwoord dat je geeft, zit dat wat in de weg zit voor het ervaren van diepe rust en kalmte van binnen: overtuigingen.
Vooral doordat je door middel van de vervolgvragen blijft ‘graven’. 

De ‘daarom niet’ is jouw ‘waarom’!

Bestudeer dat wat opkomt; want de blokkade ís de weg. De onzichtbare overtuigingen die tussen je intentie en het resultaat in kwamen, zijn nu zichtbaar.

Redenen die kunnen opkomen, zijn bijvoorbeeld: veel gedachten, uitstelgedrag, luiheid, ik kan het niet, het is saai, ongeduldig lichaam, te veel afleidingen, etc.

Oordeel nog altijd niet, wees niet afkeurend, beschamend of streng voor jezelf – want: dit zijn patronen binnenin jouw denken. Dit BEN jij niet!

Wanneer je je ‘daarom niet’ hebt gevonden, zoom dan even verder in. Wat er telkens onder zit, is de ware reden: de echte belemmerende overtuiging die je tegenhoudt.

Conclusie

De vraag stellen is hem beantwoorden. Inzoomen op waarom je niet wilt mediteren, laat je zien wat er in de weg zit. En wanneer je daar even op inzoomt, neemt het in kracht af. Doe je dit vaker, boek je resultaat in het ontwikkelen van gewaarzijn! Dus, als elke dag zitten en mediteren een stap te ver is, doe dan alleen maar dit een paar keer.

Dan ben je meditatief – bewust en gewaar van de patronen die je afleiden van doen wat goed voor je is.

Ook deze techniek leren we in de Total Meditation Method te verfijnen en toe te passen op alle aspecten waaruit jij bestaat, doelen die je voor ogen hebt, slechte gewoontes die in de weg zitten en oude pijnen en trauma’s die je nog altijd met je meezeult. Het verschil is dat we dat in de training leren doen vanuit een staat van diepe kalmte, niet vanuit ‘nadenken’. De resultaten, zul je je wel kunnen voorstellen, zijn levensveranderend.

Lees hier wat het voor anderen heeft betekent. En wees welkom om een kijkje te nemen in wat de Methode verder inhoudt.

Ontdek meer:

info@arashparsan.com

website by: wouternuberg.nl
Scroll to Top